Arrow down

Goed te doen: je rugzak goed inpakken voor een dagtocht

Je plant een dagtocht en wilt je rugzak inpakken. Maar wat moet er eigenlijk mee? Hoe groot is de perfecte wandelrugzak en hoe berg je alles zo op dat het gewicht zo verdeeld is dat het je rug ontlast? Met de instructies van onze expert doe je dat in een handomdraai en kan de tocht beginnen!

Video fallback image

Tips rondom je bepakking voor een dagtocht

  • Wie zijn rugzak goed wil inpakken, moet eerst nadenken over de keuze van de rugzak zelf.

    Voor een dagtocht is een kleine rugzak met een volume van 30 liter of minder meestal voldoende. Scheur- en weerbestendig materiaal helpt om ervoor te zorgen dat de inhoud niet bij de eerste de beste regenbui kletsnat wordt. Gewatteerde draagbanden en heupriemen zorgen niet alleen voor comfort, maar hiermee kan ook het gewicht gelijkmatig over de rug worden verdeeld.

    À propos gewicht: probeer zo min mogelijk spullen in je wandelrugzak te stoppen. Het gewicht van de hele bepakking bedraagt bij een dagtocht idealiter minder dan zes kilo.

  • Met lichte bepakking wandelt het veel vrijer. Op onze inpaklijst voor de wandelrugzak voor een dagtocht vind je daarom alleen de meest noodzakelijke uitrusting:

    • een fleecejack tegen de kou
    • een winddichte bodywarmer voor voor- en najaar of voor het wandelen op grotere hoogten
    • een winddicht, ademend regenjack
    • een functioneel shirt als verschoning
    • een sneldrogende multifunctionele col, die als halsdoek of als hoofdband om zweet op te vangen kan worden gebruikt
    • muts
    • broodtrommel
    • drinkfles

    Bovendien onmisbaar: een EHBO-doos, zonnebrandcrème, zonnebril en je mobiele telefoon.

  • Heb je alles wat je nodig hebt bij elkaar, dan is het tijd om het in te pakken. Let erop alles in de juiste volgorde in je rugzak te stoppen. Plaats zware dingen zo dicht mogelijk op je lichaam en ter hoogte van het midden van je rug. Dit kan bijvoorbeeld de foto-uitrusting zijn of je proviand. Helemaal ideaal is afhankelijk van het model een extra vak hiervoor onderin de rugzak. Als de zware spullen dicht op je rug zijn ingepakt, is het gemakkelijker rechtop te blijven lopen. Het ontlast ook je wervelkolom.

    Lichte, volumineuze stukken bepakking, zoals de bodywarmer en het regenjack, komen onderin de rugzak. Alle spullen die je tussendoor onder handbereik wilt hebben (zonnebrandcrème, mobiele telefoon), komen bovenop of in het klepvak. De drinkfles gaat in de zijzak, zodat je op elk moment een drinkpauze kunt nemen, zonder daarvoor je rugzak af te hoeven doen.

  • Om ervoor te zorgen dat de rugzak nu perfect op je rug komt te zitten, helpt het om de banden goed af te stellen. De grootste last moet daarbij niet door je schouders, maar door je bekken worden gedragen. Anders glijdt de rugzak af en zullen je schouders en je hele rug snel pijn gaan doen. De mooiste dagtocht zou dan nog slechts een frustrerende ervaring worden. Dit kan worden voorkomen met een paar simpele handelingen bij het omdoen van je rugzak.

    1. Sluit de heupriem en trek hem net boven je heupbot aan, zodat hij op je heup zit en daardoor wordt ondersteund.
    2. De borstriem sluiten en aantrekken.
    3. De schouderbanden tegelijk aantrekken, de armen daarbij naar achteren bewegen.

Op zoek naar een passende uitrusting voor je volgende wandeling?

Kijk dan eens op je gemak rond in ons assortiment voor de wandelsport.

Naar de wandeluitrusting